Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a prezentat într-o conferință de presă susținută astăzi, 6 octombrie, un raport de activitate la doi ani de la preluarea funcției de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group Bihor.
A.D.I. Ecolect este formată din toate orașele și comunele din Bihor, plus Consiliul Județean Bihor, și este responsabilă de implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Practic, a organizat și coordonat licitațiile pentru stabilirea operatorilor de salubritate din cele 6 zone de operare ale județului (cu excepția Municipiului Oradea).
SMID a fost pus în funcțiune în toamna anului 2020. Ca metode de taxare a serviciului de salubritate, 79 de unități administrativ-teritoriale au optat pentru varianta tarif/gospodărie, restul de 21 optând pentru varianta taxă/persoană.
În calitate de președinte al A.D.I. Ecolect, Mircea Mălan a amintit de proiectele derulate în cei doi ani de mandat: „Unul dintre cele mai importante proiecte este „Luna curățeniei în județul Bihor”, o campanie în care s-a implicat întreaga comunitate bihoreană, de la școli, biserici, autorități locale, până la presă, companii și ONG-uri. Marele câștig al campaniei „Luna curățeniei” este că ne-am manifestat la nivelul întregului județ ca o comunitate integrată, că am înțeles cu toții cât este de important să intervenim împreună pentru a rezolva această problemă a deșeurilor.”
În cadrul campaniei au fost organizate două concursuri, în cadrul cărora au fost premiați elevii și primăriile implicate. 36 de primării au câștigat, în 2021 și 2022, premii care s-au transformat în proiecte locale pentru protecția mediului, finalizate sau în curs de implementare. În colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, au fost înființate comunități de voluntari sub numele EcoClub Bihor, în care s-au înscris aproximativ 11.000 de elevi.
Un alt proiect important, menționat de președintele Ecolect Bihor, Mircea Mălan, se referă la montarea a 13 platforme semi-îngropate de deșeuri în zonele turistice din Bihor, o investiție în valoare de un milion de lei.
Tot în cadrul SMID va fi pusă în funcțiune, până la sfârșitul lunii octombrie, Stația de Tratare Mecanico-Biologică a Deșeurilor.
„Această instalație ne va ajuta să deviem o mare parte din deșeurile care astăzi ajung la depozitul ecologic, pentru că deșeurile reziduale care vor fi tratate se dezumifică și aproximativ 30-40% din greutate scade prin acest proces. Apoi intră într-un proces suplimentar de sortare. Aproximativ 30% din deșeurile care rămân vor fi incinerate, restul fiind duse la depozitul conform. Ecolect a preluat responsabilitatea gestionării acestei stații”, a explicat Mircea Mălan.
A.D.I. Ecolect își propune să acceseze fonduri europene pentru două proiecte. Primul, în valoare de peste 400.000 lei, a fost aprobat și se referă la realizarea unei platforme informatice integrate. Aceasta va fi accesibilă atât cetățenilor, cât și operatorilor de salubritate și primăriilor. Al doilea proiect, în valoare de 350.000 de euro, prevede crearea unor laboratoare ecologice în mai multe școli, organizarea unor tabere pentru elevi, organizarea unor cursuri de educație ecologică, etc.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Mălan, a mai amintit în conferința de presă de realizarea a 32 de centre de depozitare a deșeurilor cu aport voluntar, care ar putea fi finanțate cu fonduri europene, prin actualul Program Operațional Infrastructură Mare.
„Noi vom depune cerere de finanțare, suntem singurul județ din România care își propune acest lucru, și dacă cererea de finanțare va primi răspuns favorabil, până la sfârșitul anului viitor toate centrele de depozitare vor fi finalizate”, a precizat Mircea Mălan.