Campionatul bihorean al curățeniei – ediția a IV-a, 2024

„Campionatul bihorean al curățeniei se desfășoară în perioada 1 – 31 mai 2024 în cadrul campaniei „Luna curățeniei în Bihor” și este organizat de A.D.I. Ecolect Group.
Concursul se desfășoară în toate cele șase zone de operare din județul Bihor în care A.D.I. Ecolect Group implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor  – SMID (Zona 1B, 2, 3, 4, 5, 6 – foto alăturat). Oradea nu participă la acest concurs.
În fiecare dintre cele 6 zone vor fi acordate câte 3 premii:
 • Locul I: 100.000 de lei;
 • Locul II: 50.000 lei ;
 • Locul III: 30.000 lei.
Sumele obținute de câștigători vor fi folosite pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor (parcuri, locuri de joacă, etc.).
În realizarea clasamentului și în desemnarea câștigătorului va conta:
 1. cantitatea totală de deșeuri reciclabile, colectate de un Participant, în luna mai 2023 (de la locuințe, prin sistemul SMID + din campaniile de igienizare), cantitate care va fi împărțită la numărul de locuitori din fiecare U.A.T. (potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, anul 2022, conform Anexei 2 – a se vedea mai jos).
 2. Evoluția gradului de colectare a deșeurilor. Va conta diferența dintre media gradului de colectare pe anul 2022 și media gradului de colectare a deșeurilor în lunile martie, aprilie și mai 2023. Prin grad de colectare se înțelege procentul obținut din raportul dintre totalul deșeurilor reciclabile colectate separat (plastic /metal, hârtie/carton, sticlă) și totalul deșeurilor colectate care include următoarele tipuri – deșeuri menajere cod 20 03 01, deșeuri stradale 20 03 03, plastic /metal, hârtie/carton, sticlă, deșeurile biodegradabile. La totalul deșeurilor colectate nu se vor lua în calcul deșeurile voluminoase, deșeurile din cconstrucții și deșeurile DEEE.
  • 2. Formula de calcul va fi următoarea:
 • 30% din punctaj va conta cantitatea de ambalaje de plastic/metal, kg/pers;
 • 15% din punctaj va conta cantitatea de hârtie/carton, kg/pers;
 • 15% din punctaj va conta cantitatea de sticlă, kg/pers;
 • 40% din punctaj va conta evoluția gradului de colectare separată a deșeurilor (diferența dintre media gradului de colectare pe anul 2023 și media gradului de colectare a deșeurilor în lunile martie, aprilie, mai 2024); dacă diferența este negativă, dacă gradul de colectare a scăzut, participantul va primi 0 puncte;
Regulamentul concursului poate fi consultat prin click AICI):