81 de primării în Campionatul bihorean al curățeniei, ediția a IV-a

81 de primării* din județul Bihor s-au înscris în ,,Campionatul bihorean al curățeniei”, concurs din cadrul proiectului Luna curățeniei în Bihor, ajuns la ediția a IV-a. Până în prezent, primăriile și școlile au programat 39 de acțiuni de igienizare.

La fel ca în anii precedenți, în luna mai vor fi organizate două competiții: Campionatul bihorean al curățeniei, care se adresează primăriilor din județ, și EcoProvocarea, un concurs pentru elevii din județul Bihor.

Campionatul bihorean al curățeniei are un fond total de premiere de 1.080.000 lei. Vor fi acordate trei premii în fiecare zonă de operare, respectiv Locul I – 100.000 lei, locul II – 50.000 lei și locul III – 30.000 lei. 10% din fiecare premiu este destinat fondului de premiere al elevilor care fac parte din EcoCluburile înființate la nivelul fiecărei școli.

În cadrul Campionatului se va ține cont de următoarele criterii:

  1. Cantitatea de deșeuri reciclabile colectată în luna mai 2024, raportată la numărul de locuitori din zonă, conform datelor de la Institutul Național de Statistică;
  2. Evoluția gradului de colectare a deșeurilor în comparație cu anul precedent, măsurată ca diferența între media gradului de colectare în anul 2023 și media gradului de colectare în lunile martie, aprilie și mai 2024. Gradul de colectare se referă la procentul de deșeuri reciclabile colectate separat față de totalul de deșeuri colectate.

Concursul EcoProvocarea se desfășoară în perioada 1 mai – 31 mai 2024 și se adresează elevilor înscriși în clasele I – XII în școlile din toate unitățile administrativ- teritoriale din județul Bihor.

Elevii vor avea de parcurs patru etape pentru a câștiga unul dintre cele 252 de premii în valoare de 500 de lei fiecare, sub formă de voucher la un magazin cu articole sportive. Etapele sunt: participarea la o ștafetă sportivă organizată în școala unde învață, participarea la cel puțin o acțiune de igienizare, adoptarea unui spațiu verde pentru protejarea și studierea florei și faunei și completarea unei fișe de evaluare.

Vor fi acordate și 3 premii speciale care constau în tabere de educație ecologică pentru elevii care vor fi trași la sorți dintre cei care îndeplinesc toți pașii concursului.

Luna curățeniei în Bihor, proiect aflat la a IV-a ediție, este un demers al întregii comunități bihorene, inițiat de Consiliul Județean Bihor și organizat în parteneriat cu ADI Ecolect Group, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea din Oradea, mediul de afaceri local, ONG-uri de profil, cultele religioase și presa.

Calendarul acțiunilor de igineizare și alte detalii despre Luna curățeniei în Bihor pot fi consultate aici: https://ecolectbihor.ro/calendar-campanii/

Uniunea Studenților din Oradea s-a alăturat campaniei cu proiectul Green Wings, care s-a derulat pe parcursul a patru zile, în perioada 9 -12 mai. Activitățile s-au axat pe protejarea mediului și implicarea comunității: vizite la EcoBihor pentru înțelegerea importanței reciclării, conferințe pe tema sustenabilității și a protejării mediului, plantarea a 1.000 de puieți la Coada Lacului și crosul Green Wings din Oradea, care a marcat finalizarea proiectului.

*Primării înscrise: Cetariu, Cociuba Mare, Pomezeu, Criștioru de Jos, Bulz, Suplacu de Barcău, Avram Iancu, Săcueni, Beiuș, Curtuișeni, Balc, Aleșd, Lazuri de Beiuș, Ștei, Mădăras, Hidișelu de Sus, Salonta, Sălacea, Popești, Cherechiu, Pietroasa, Șimian, Tulca, Tileagd, Holod, Șoimi, Cefa, Viișoara, Buduslău, Vadu Crișului, Nojorid, Roșia, Ineu, Husasău de Tinca, Căpâlna, Sânmartin, Sântandrei, Drăgești, Lunca, Borș, Lăzăreni, Remetea, Lugașu de Jos, Ceica, Oșorhei, Săcădat, Tămășeu, Dobrești, Marghita, Gepiu, Șuncuiuș,  Girișu de Criș, Sâniob, Ciumeghiu, Sălard, Derna, Aștileu, Olcea, Paleu, Toboliu, Budureasa, Biharia, Vârciorog, Abram, Sânnicolau Român, Răbăgani, Spinuș, Buntești, Tarcea, Borod, Valea lui Mihai, Aușeu, Bratca, Chișlaz, Curățele, Drăgănești, Măgești, Roșiori, Șinteu, Tărcaia, Vașcău,

NU s-au încris în concurs 19 primării: Batăr, Boianu Mare, Brusturi, Căbești, Câmpani, Cărpinet, Copăcel, Diosig, Finiș, Nucet, Abrămuț, Pocola, Rieni, Sâmbăta, Sârbi, Tăuteu, Țețchea, Tinca, Uileacu de Beiuș.