334 de acțiuni de igienizare în ,,Luna curățeniei în Bihor” – ediția 2022

Campania „Luna curățeniei în județul Bihor” – ediția 2022, desfășurată pe parcursul întregii luni mai, a luat sfârșit.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, și, totodată, președinte al A.D.I. Ecolect Group, Mircea Mălan, a susținut astăzi, 3 iunie, o conferință de presă împreună cu inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, și directorul executiv al A.D.I. Ecolect Group, Florin Gontariu.

În cadrul campaniei au fost organizate două competiții, „Campionatul Bihorean al Curățeniei” și „EcoProvocarea”, prin care întreaga comunitate din Bihor s-a mobilizat pentru obiectivul final: un Bihor Curat!

Au fost organizate 334 de acțiuni de igienizare în tot județul, la care a participat întreaga comunitate, de la administrație publică locală, biserică, școală, la mediul de afaceri, ONG-uri, cetățeni și presă.

Suntem convinși că cel mai bun lucru pe care putem să îl facem pentru o gestionare mai bună a deșeurilor este acela de a pune accent și de a investi în educația copiilor noștri. Din acest punct de vedere, rolul școlii este esențial. De aceea, îi mulțumesc domnului inspector general Horea Abrudan, pentru implicarea în acest proiect, pentru deschiderea pe care o arată mereu și să îl asigur că vom rămâne parteneri consecvenți! Le mulțumesc, de asemenea, tuturor partenerilor și sponsorilor. Mulțumesc, în mod deosebit, profesorilor care s-au implicat, voluntar, în constituirea EcoCluburilor de la nivelul fiecărei școli”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Horea Abrudan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor a precizat: „Ne bucurăm să fim parteneri în acest proiect. Aș vrea să subliniez rolul educativ pe care acest proiect îl are, iar implicarea atât de multor copii și cadre didactice în activitățile desfășurate în cadrul proiectului denotă dorința lor de a face o schimbare și demonstrează că sunt create condițiile unui învățământ de calitate în județul Bihor, nu doar în ceea ce înseamnă educație ecologică. Apreciez că suntem pe drumul cel bun”.

Prioritatea Ecolect Group este operaționalizarea în integralitate a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor. Vom încerca să găsim, împreună cu partenerii noștri, soluții pentru valorificarea deșeurilor reciclabile. De asemenea, ADI Ecolect va încerca să fie un partener constant și de nădejde și în ceea ce privește educația”, a precizat noul director executiv al ADI Ecolect, Florin Gontariu. 

„Campionatul Bihorean al Curățeniei” a fost o competiție între unitățile administrativ-teritoriale din județ la care s-au încris 94 de primării. În funcție de cantitatea de deșeuri strânse, vor fi acordate câte 3 premii în fiecare zonă (Locul I -100.000 lei, Locul II – 50.000 lei și Locul III – 30.000 lei). Sumele obținute de primării vor fi folosite pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor. Fondul de premiere este de 1.080.000 lei, contribuția Consiliului Județean Bihor fiind de 500.000 lei.

„EcoProvocarea” a fost un concurs dedicat tuturor elevilor din județ care s-au înscris în comunitatea de voluntari EcoClub Bihor și au participat la cel puțin două acțiuni de igienizare. 21 de elevi vor câștiga, prin tragere la sorți, câte un voucher în valoare de 500 de lei, plus câte un premiu de 1.000 de lei pentru comunitatea din care face parte. Vor fi extrași câte trei elevi din fiecare zonă de operare a deșeurilor, inclusiv Municipiul Oradea.

În tot județul au fost înființate 123 de comunități de elevi voluntari. 14 din cei 130 de profesori care au coordonat înființarea EcoClub-urilor în școli vor câștiga câte un voucher în valoare de 500 de lei de la firma Benvenuti, sponsor în campania de anul acesta.

Câștigătorii vor fi anunțați pe 15 iunie, în cadrul unei gale de premiere.